Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Нові фейки росіян про події на Курщині

Центр протидії дезінформації і надалі відстежує російський інформаційний простір, виявляючи нові фейки та маніпуляції, які ворог поширює щодо ситуації в Курській області. «Детектор медіа» пише про останні з них.

«Хімічні атаки»: пропагандисти розповсюджують фото збитого дрона, стверджуючи, що українські військові нібито планували використовувати його для розпилення хімічної або біологічної зброї в Курській області. Втім ця інформація не відповідає дійсності. Україна суворо дотримується Конвенції про заборону хімічної зброї, тоді як російські війська неодноразово використовували газові атаки на фронті, що підтверджено численними звітами навіть їхніх власних військових кореспондентів.

«Вбивства цивільних»: агітпроп вигадав нову історію про «вбивства людей», які намагаються евакуюватися з Курщини. В одній з версій розповідається про чоловіка, який нібито 100 кілометрів їхав з мертвою дружиною в машині, після того як авто було обстріляне українськими військовими. Однак ця інформація теж є неправдивою. 

«Українці проти операції на Курщині»: ворог запустив інформаційно-психологічну операцію (ІПсО), стверджуючи, що українське населення нібито масово виступає проти операції на Курщині. У соцмережах поширюються матеріали з наративом «нам не потрібен Курськ», що має на меті створити ілюзію невдоволення серед українців щодо ситуації на фронті.

«Переповнені морги у Хмельницькому»: поширюється неправдива інформація про те, що до Хмельницького нібито доставили 215 тіл українських військових, загиблих на Курщині. Жодних доказів цієї інформації не надано.

Російська пропаганда також розповсюджує дезінформацію про мародерство, нібито вчинене українськими військовими в Курській області. З'явилося нове, ймовірно постановне, відео про «тавро з тризубом», яким українські військові начебто планували таврувати мирних жителів Курщини. Окрім цього, значна кількість маніпулятивних публікацій стосується так званого «провалу курської авантюри», який російські пропагандисти намагаються приписати словам як Головнокомандувача ЗСУ Сирського, так і американця, що воює на боці України.

Ця хвиля дезінформації спрямована на дискредитацію України та її військових, посилення паніки серед населення, а також на спробу посіяти сумніви в успішності українських військових операцій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись