Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк United24 нібито заявляє, що на Курському напрямку ЗСУ масово труяться їжею з місцевих магазинів

Російськими телеграм-каналами шириться допис з відео, на якому медіа United 24 нібито заявляє, що українська армія перехопила радіорозмову, в якій російський командир попереджає своїх вояків, що їсти можна тільки ту їжу, яку вони привезли з собою. На відео зазначається, що буцімто поміж українських військових на Курському напрямку стали масовими випадки смертельних отруєнь, після того як вони нібито крали та їли продукти з місцевих супермаркетів. 

Але це - фейк. Збройні сили України не мародерять на території Курщини, на відміну від російської армії та місцевих, які неодноразово були помічені за пограбуванням магазинів. Ми перевірили сайт United 24, а також їхні сторінки в соцмережах і не знайшли цитованої пропагандистами новини. Окрім цього на фейковість допису вказує і використання для фону відео з російських телеграм-каналів, на яких українські солдати начебто масово крадуть їжу з курських магазинів та супермаркетів. 

Головною метою цього фейку є поширення меседжів про маргіналізацію та мародерство серед військових Сил оборони України. У такий спосіб пропагандисти бажають дискредитувати українську армію, звинуватити її в злочинах проти цивільного населення, а також приховати власні. Окрім цього схожі новини мають запевнювати українців у тому, що операція на Курському напрямку є провальною для України, в першу чергу через буцімто наявність активного громадського спротиву серед росіян.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись