Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці нібито самі руйнують свою культуру

Пропагандисти стверджують у своїх медіа, що українці нібито самі руйнують свою культуру, здійснюючи «культурний самогеноцид», крім буцімто намагань знищити російську культуру. Мовляв, російська культура в Україні — це і є культура українців.   

На це звернули увагу фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Такі заяви є частиною інформаційної війни, яку веде Росія, намагаючись заплутати та спотворити реальність. Російські пропагандисти свідомо використовують такі висловлювання для декількох цілей.

У такий спосіб Кремль намагається виправдати свої дії, спрямовані на знищення української культури та ідентичності, шляхом перекручування фактів і перенесення відповідальності на самих українців. Таким чином вони намагаються зобразити Україну як саморуйнівну державу. Використання терміна «культурний самогеноцид» має на меті розмити поняття геноциду і відволікти увагу від реальних злочинів Росії проти українців. Росія прагне знівелювати значення геноциду, щоб уникнути міжнародної відповідальності за свої дії. Кремлівські пропагандисти також намагаються створити враження, що виключно українці винні у своїх бідах, що має на меті підірвати моральний дух українців, посіяти сумніви у власних цінностях та викликати почуття безвиході. Крім цього, у такий спосіб Росія намагається представити українську ідентичність як штучний продукт радянської епохи, нібито створений за рахунок «історичної Росії». Це є спробою виправдати колоніальні амбіції сучасної Росії, яка намагається знову підпорядкувати собі Україну та повернути її під свій контроль.

Тому цей меседж не лише далекий від істини, але й служить інструментом для продовження інформаційної війни Росії проти України та українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись