Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Напередодні українського контрнаступу у Великій Британії вербували «найманців»

Кремлівські пропагандистські медіа, анонімні телеграм-канали та користувачі російського сегменту твітеру поширюють інформацію, що Велика Британія нібито набирає «найманців» для українського контрнаступу на півдні та сході України. Буцімто доказом цього є оголошення компанії EU Citizenship Program на сайті для пошуку роботи Adzuna. Агітпроп посилається на публікацію британського видання The Times. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Stop Fake. Велика Британія не вербувала «найманців» в Україну через сайт Adzuna. Ба більше, виконавчий директор Adzuna Дуг Мунро заявив виданню The Times, що рекламу було створено з метою пропаганди, а його сайт став «жертвою російської дезінформації про війну». Після того, як повідомлення почало поширюватися серед військових, видання The Sunday Times зв'язалося з Adzuna. І компанія одразу заморозила рекламне оголошення та звернулася до поліції. 

Дуг Мунро вважає, що ця провокація була створена «Росією або проросійськими прихильниками».

Агітпроп систематично поширює фейки та маніпуляції про так званих іноземних найманців в Україні. У такий спосіб російські пропагандисти прагнуть створити видимість, що Росія насправді воює не з Україною, а з так званим колективним Заходом. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що українським військовим Захід нібито не дозволяє користуватися своєю технікою, адже цим займаються «іноземні найманці».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись