Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українські військові маскують танки під будинки

Користувачі соцмереж, зокрема американського сегменту інстаграму, поширили відео, на якому будинок їде по полю, і додали напис: «Український танк використовує будинок як камуфляж». Автор публікації вважає, що на відео зафільмована нібито військова техніка, замаскована під українську хату. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту PolitiFact. Вони визначили, що на відео не український танк, замаскований під  будинок. Насправді це автомобіль, а саме «Запорожець», який ще у 2020 році сім’я з-під Дніпра перетворила на «будинок на колесах». Народні умільці прикрасили його петриківським розписом, а всередину поставили ікони та вишиті рушники. Зворотній пошук також показав, що відео датоване 2020 роком, сюжет зняв «34 телеканал». На публікації в інстаграмі з’явилася позначка «Неправдива інформація».

Українські захисники не маскують військову техніку під будинки. Раніше «Детектор медіа» пояснював маніпуляцію, що мексиканські картелі нібито отримують зброю, надану Україні в якості військової допомоги.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись