Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Українські військові маскують танки під будинки

Користувачі соцмереж, зокрема американського сегменту інстаграму, поширили відео, на якому будинок їде по полю, і додали напис: «Український танк використовує будинок як камуфляж». Автор публікації вважає, що на відео зафільмована нібито військова техніка, замаскована під українську хату. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту PolitiFact. Вони визначили, що на відео не український танк, замаскований під  будинок. Насправді це автомобіль, а саме «Запорожець», який ще у 2020 році сім’я з-під Дніпра перетворила на «будинок на колесах». Народні умільці прикрасили його петриківським розписом, а всередину поставили ікони та вишиті рушники. Зворотній пошук також показав, що відео датоване 2020 роком, сюжет зняв «34 телеканал». На публікації в інстаграмі з’явилася позначка «Неправдива інформація».

Українські захисники не маскують військову техніку під будинки. Раніше «Детектор медіа» пояснював маніпуляцію, що мексиканські картелі нібито отримують зброю, надану Україні в якості військової допомоги.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join