Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американські біологічні досліди призвели до зростання кількості хворих на туберкульоз у Запорізькій області

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють заяву російського колаборанта Володимира Рогова про те, що з 2016 року в Запорізькій області кількість хворих на туберкульоз зростає. За його словами, 70% пацієнтів мають стійку до лікування форму, а до цього призвели американські біологічні досліди, закриття бактеріологічних лабораторій, скасування діагностики туберкульозу в дітей. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. За даними Центру громадського здоров’я, у Запорізькій області впродовж 2015–2021 років рівень реєстрації нових випадків захворювання зменшився. Інфікування також зменшилося у 2022 році порівняно з 2021 до 33,5 випадків на 100 тисяч населення.

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін пояснює, що високий рівень захворюваності в Україні зумовлений недостатньою вакцинацією та несвоєчасними зверненнями до лікарів. Справді, у 2022 році в 119 пацієнтів у Запорізькій області вперше діагностували мультирезистентний туберкульоз. Проте це наслідок не дій Заходу, а недотримання плану лікування та неефективної системи допомоги при туберкульозі, що існувала раніше.

Однак з 2007 року в Запоріжжі працює протитуберкульозна бактеріологічна лабораторія, а у 2020 році там створили фтизіопульмонологічний центр на базі обласного протитуберкульозного диспансеру. Діагностику туберкульозу проводять, як і раніше, проба Манту є обов'язковою для дітей.

Російські пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції про біолабораторії на території України. У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати західних партнерів та залякати українців. Це є частиною наративу, що «Захід керує Україною». Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що Україна збирала штами пташиного грипу в заповіднику «Асканія-Нова».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись