Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американські біологічні досліди призвели до зростання кількості хворих на туберкульоз у Запорізькій області

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють заяву російського колаборанта Володимира Рогова про те, що з 2016 року в Запорізькій області кількість хворих на туберкульоз зростає. За його словами, 70% пацієнтів мають стійку до лікування форму, а до цього призвели американські біологічні досліди, закриття бактеріологічних лабораторій, скасування діагностики туберкульозу в дітей. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. За даними Центру громадського здоров’я, у Запорізькій області впродовж 2015–2021 років рівень реєстрації нових випадків захворювання зменшився. Інфікування також зменшилося у 2022 році порівняно з 2021 до 33,5 випадків на 100 тисяч населення.

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін пояснює, що високий рівень захворюваності в Україні зумовлений недостатньою вакцинацією та несвоєчасними зверненнями до лікарів. Справді, у 2022 році в 119 пацієнтів у Запорізькій області вперше діагностували мультирезистентний туберкульоз. Проте це наслідок не дій Заходу, а недотримання плану лікування та неефективної системи допомоги при туберкульозі, що існувала раніше.

Однак з 2007 року в Запоріжжі працює протитуберкульозна бактеріологічна лабораторія, а у 2020 році там створили фтизіопульмонологічний центр на базі обласного протитуберкульозного диспансеру. Діагностику туберкульозу проводять, як і раніше, проба Манту є обов'язковою для дітей.

Російські пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції про біолабораторії на території України. У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати західних партнерів та залякати українців. Це є частиною наративу, що «Захід керує Україною». Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що Україна збирала штами пташиного грипу в заповіднику «Асканія-Нова».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join