Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Міжнародний суд ООН нібито не визнав Росію агресором

Російські медіа активно спотворюють рішення Міжнародного суду ООН, яке було ухвалене 31 січня. Пропагандисти заявили, що суд відхилив усі вимоги Києва. Прокремлівські «експерти» також стверджують, що рішення суду нібито якраз підтверджує те, що «Росія чесно виконувала свої зобов'язання щодо співпраці в боротьбі з фінансуванням тероризму», і сам суд «відмовився» визнати Росію «державою-агресором». Проте це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що Україна як позивач не вимагала від Міжнародного суду ООН визнати Росію агресором, тому всі заяви агітпропу про це є дезінформацією. Суд розглядав справу не про те, чи є Росія державою-агресором, а про те, чи фінансує вона тероризм і сприяє расовій дискримінації на окупованих українських територіях. Зокрема, Україна звинуватила Росію в порушенні Конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та заборону всіх форм расової дискримінації. Йдеться про початок окупації Росією частин Донецької, Луганської областей та Криму в 2014 році. Позов не стосувався безпосередньо повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році. 31 січня 2024 року Міжнародний суд ООН оголосив своє рішення щодо цього позову. Суд справді відкинув більшу частину українських аргументів, серед яких була виплата компенсацій Україні. Але визнав факт порушення Росією положень обох Конвенцій. Отже, Росія на найвищому можливому рівні офіційно визнана державою, яка порушує міжнародне право. Хоч суд і відхилив більшу частину претензій України щодо фінансування Росією тероризму, це рішення ніяк не підтверджує її «чесність», як стверджує агітпроп. Суд постановив, що Росія відмовилася проводити розслідування з приводу обвинувачень у тому, що з Росії на Україну направлялися кошти для можливого фінансування терористичної діяльності.

У частині про расову дискримінацію Україна зосередилася на обвинуваченнях проти Росії у вчиненні незаконних дій проти кримських татар, Меджлісу, культури й релігії. Проте аргументи України щодо визнання порушень Росією в Криму права на зібрання та свободу слова, а також участі Росії в переслідуваннях, викраденнях і вбивствах кримчан не задовільнили суд. Однак він постановив, що Росія з моменту окупації Криму в 2014 році заборонила викладання українською мовою, обмеживши права українців, порушивши в такий спосіб Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Також у рішенні сказано, що Росія своїм вторгненням в Україну в 2022 році порушила рішення суду від 2017 року, в якому заборонялося здійснювати будь-які дії, які можуть «погіршити або подовжити спір в суді або ускладнити його вирішення». На думку суду, ці дії «серйозно підірвали основу взаємної довіри і співпраці та таким чином ускладнили вирішення спору».

Варто зазначити, що Росія маніпулювала положеннями рішення суду на свою користь, хоча раніше агітпроп активно намагався дискредитувати не лише цей міжнародний орган, а й низку інших інституцій. Зокрема, поширюючи подібні маніпуляції, пропагандисти хочуть створити хибне враження того, що міжнародна спільнота визнала дії Росії правомірними.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись