Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ощадбанк нібито вже блокує картки ухилянтів

У мережі активно поширюється інформація про те, що український Ощадбанк почав блокувати рахунки ухилянтів. Користувачі діляться скриншотом з нібито sms-повідомлення від Ощадбанку такого змісту: «Ваша картка заблокована через неявку в ТЦК. Більше інформації ви можете дізнатися в ТЦК, в якому стоїте на обліку». Спочатку це зображення почало поширюватися в анонімних телеграм-каналах і проросійських групах у фейсбуці. Втім це — фейк.

Фахівці StopFake звернулися до пресслужби Акціонерного товариства «Державний Ощадний банк України», щоб дізнатися, чи справді Ощадбанк розсилає такі повідомлення клієнтам, які не з'явилися до територіальних центрів комплектації. Представник пресслужби Леонід Зябрев відповів, що ця інформація не відповідає дійсності — Ощадбанк не розсилає подібних сповіщень. Наразі блокування рахунків тим, хто ухиляється від призову, неможливе, оскільки для цього немає жодних юридичних підстав. Однак на початку лютого заступник голови Комітету Верховної Ради України з національної безпеки, оборони і розвідки Єгор Чернєв в ефірі телемарафону заявив, що зараз триває робота над новим законопроєктом про мобілізацію, в якому, можливо, будуть передбачені заходи «адміністративно-економічного характеру» стосовно ухилянтів. Проте наразі за порушення процедури передбачені лише адміністративні та кримінальні покарання.

Пропагандисти поширюють подібні фейки з метою дискредитації мобілізаційного процесу в Україні, викликаючи паніку серед населення та недовіру до дій уряду. «Детектор медіа» писав і про інші російські фейки на тему мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись