Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Греко-католиків нібито звільнили від мобілізації

Користувачі соцмереж поширюють інформацію, нібито греко-католики України були звільнені від мобілізації. Мовляв, доказом для цього є те, що Київська Трьохсвятительська духовна семінарія отримала ліцензію від Міністерства освіти і науки України на здійснення вищої освіти за спеціальністю «Богослов'я». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що справді, за наказом Міністерства освіти і науки України від 15 січня 2024 року Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ отримала державну ліцензію та була зареєстрована в Єдиній державній електронній базі даних освіти. Однак це не означає, що прихожани греко-католицької церкви звільнені від обов'язку служити в армії згідно з конституційними вимогами.

Адвокат юридичної фірми «Міллер» Андрій Новак наголошує в коментарі для «Української правди», що згідно з законодавством України релігійні переконання не звільняють особу від обов'язку захищати державу. Конституція країни гарантує рівність усіх громадян перед законом і забороняє дискримінацію за релігійними ознаками. Теперішні версії законів про мобілізаційну підготовку та мобілізацію не передбачає жодних винятків для віруючих. Обов'язок служити в армії однаковий як для віруючих, так і для невіруючих.

Водночас стаття 35 Конституції України передбачає можливість заміни військової служби альтернативною (невійськовою) службою у випадку, якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина. Існує список релігійних організацій, прихильникам яких заборонено не лише використовувати, а й навіть брати в руки зброю. Греко-католицька церква не входить до цього списку. Однак це правило застосовне лише до строкової служби в мирний час.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть викликати недовіру суспільства до рішень уряду та дискредитувати процес мобілізації в країні. «Детектор медіа» вже спростовував й інші російські фейки на тему мобілізації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись