Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Греко-католиків нібито звільнили від мобілізації

Користувачі соцмереж поширюють інформацію, нібито греко-католики України були звільнені від мобілізації. Мовляв, доказом для цього є те, що Київська Трьохсвятительська духовна семінарія отримала ліцензію від Міністерства освіти і науки України на здійснення вищої освіти за спеціальністю «Богослов'я». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що справді, за наказом Міністерства освіти і науки України від 15 січня 2024 року Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ отримала державну ліцензію та була зареєстрована в Єдиній державній електронній базі даних освіти. Однак це не означає, що прихожани греко-католицької церкви звільнені від обов'язку служити в армії згідно з конституційними вимогами.

Адвокат юридичної фірми «Міллер» Андрій Новак наголошує в коментарі для «Української правди», що згідно з законодавством України релігійні переконання не звільняють особу від обов'язку захищати державу. Конституція країни гарантує рівність усіх громадян перед законом і забороняє дискримінацію за релігійними ознаками. Теперішні версії законів про мобілізаційну підготовку та мобілізацію не передбачає жодних винятків для віруючих. Обов'язок служити в армії однаковий як для віруючих, так і для невіруючих.

Водночас стаття 35 Конституції України передбачає можливість заміни військової служби альтернативною (невійськовою) службою у випадку, якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина. Існує список релігійних організацій, прихильникам яких заборонено не лише використовувати, а й навіть брати в руки зброю. Греко-католицька церква не входить до цього списку. Однак це правило застосовне лише до строкової служби в мирний час.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть викликати недовіру суспільства до рішень уряду та дискредитувати процес мобілізації в країні. «Детектор медіа» вже спростовував й інші російські фейки на тему мобілізації.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join