Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Міноборони США визнало, що українські військові обстрілюють Запорізьку АЕС

Пропагандистські медіа написали, що Пентагон звинуватив Україну в обстрілах Запорізької атомної електростанції; анонімні телеграм-канали поширюють цей меседж як факт і без посилання на Міністерство оборони США. Маніпулятивні новини базуються на виступах представників Міноборони США на пресбрифінгу 29 серпня, присвяченому здебільшого темі безпеки захопленої Росією ЗАЕС.

Як пише StopFake, у коментарях представники міністерства відзначили, що РФ веде провокаційний вогонь з території станції. Водночас прозвучала заява про ймовірність українського удару у відповідь, проте не по території станції, а по позиціях ворога.

Маніпуляція полягає в видаванні припущення за факт, а також переформулюванні його у вигідний для себе меседж.

Нагадаємо, 4 березня найбільшу атомну станцію в Європі захопили російські військові, і відтоді розміщують там військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію з її майданчика. 26 серпня «Енергоатом» підтвердив, що ЗАЕС знову виробляє електроенергію для потреб України після першого в історії станції повного відімкнення від енергомережі. А в Укренерго заявили, що відновили роботу двох пошкоджених російськими військами магістральних ліній, які забезпечували роботу станції.

Раніше російська пропаганда поширила меседж, нібито ЗСУ перебили останню лінію передачі електроенергії із ЗАЕС на Україну, Росії не вигідно обстрілювати ЗАЕС, адже вона її контролює, а також що Київ винний у нападах на об’єкти ядерної інфраструктури.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись