Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Вбивцю» Дугіної знайшли мертвою в Австрії

Сумнівну новину, оприлюднену російськими ЗМІ, перехопили низка українських сайтів. Першоджерело — австрійський таблоїд Exxpress, помічений у порушеннях журналістських стандартів, пише StopFake.

Exxpress із посиланням на свої джерела повідомив про смерть Наталії Вовк — українки, яку Росія назвала вбивцею доньки пропагандиста Олександра Дугіна Дар'ї. За даними видання, тіло жінки з 17 ножовими пораненнями знайшли в орендованій квартирі. Повідомляється, що в руках убитої нібито знайшли записку.

Новина ілюстрована світлиною, на якій видно тіло жінки. Натомість як пише StopFake, фото публікувалося ще у 2020 році у новині про наречену, вбиту перед весіллям.

Тим часом, дані про вбивство Наталії Вовк не підтвердили в МЗС Австрії.

У StopFake припустили, що джерелом для австрійського сайту став анонімний телеграм-канал, і їхню новину використали російські пропагандисти для закріплення меседжу, що Україна причетна до смерті Дар’ї Дугіної.

Нагадаємо, Росія звинуватила Україну у вбивстві Дар’ї Дугіної, надавши лише сумнівні «докази», які неможливо перевірити. Зокрема, звинувативши у вбивстві військовослужбовицю «Азова». Україна заперечує свою причетність до нападу. Пізніше російська пропаганда поширила меседж, що до вбивства Дугіної може бути причетна британська розвідка.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись