Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Викриття Показані на фото нібито китайські добровольці російської армії — насправді туристи в парку розваг

Проєкт «По той бік новин» попередив про фото, яке «ходить» інтернетом уже зо два місяці. Фактчекери наголосили: люди в кадрі — китайські туристи в російському воєнізованому парку розваг, а не «спецпризначенці народно-визвольної армії Китаю, які вирушають в Україну воювати в ім’я російської добровольчої армії» чи військові зі спільних навчань РФ і Китаю.

17 серпня в РФ дійсно повідомили про спільні з Китаєм військові навчання, які мають відбутися в Росії з 30 серпня по 5 вересня.

Насправді на фото зображені китайські туристи в російському воєнізованому парку розваг неподалік Санкт-Петербурга, який проводить у стилі мілітарі корпоративи, тимбілдинги та дні народження. В описі парку йдеться про те, що «групу з Китаю одягли в однострій російського спецзагону та оснастили їхнім спорядженням:

«Наша компанія зустрічала дуже важливих гостей з Китаю. Туристів з дружніх країн давно возять на приватні армійські полігони, щоб подарувати їм нові можливості та враження. Ми замовили китайський прапор і нашивки, розробили техніку безпеки для заходу китайською мовою. Наша навчальна зона є одним із найцікавіших і безпечних на сьогодні», — йдеться в архівній публікації.

Це ж фото парк розваг також опублікував на іншій сторінці свого сайту 23 липня цього року під заголовком: «Організували одноденний тур для делегації з Китаю».

Після запиту фактчекерів AFP до адміністрації парку, усі фото події були видалені та доступні лише в архіві. Крім того, фотограф, який знімав цей захід, запевнив фактчекерів, що люди на фото — туристи. Крім того, під час офіційних навчань неприпустимо одночасно використовувати прапори різних країн на шевронах, а якби китайські солдати служили б в збройних силах Росії, вони б носили лише російські знаки розрізнення, зауважила Ельжбета Мікош-Скуза, професорка факультету права Варшавського університету.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись