Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Київ винен у нападах на об’єкти ядерної інфраструктури

У цьому Україну звинуватив постійний представник Росії при ООН Василь Небензя під час засідання Ради безпеки ООН, яке відбулося 11 серпня.

Він озвучив чотири пропагандистські меседжі.

1. ЗСУ обстрілюють ЗАЕС. Російські війська її захищають.

Мовляв, Росія не використовує об’єкти цивільної інфраструктури у військових цілях.

Заяви РФ про те, що українська армія веде постійні обстріли ЗАЕС, не відповідають дійсності. Російська армія неодноразово намагалася видавати власні обстріли житлових кварталів Енергодара за обстріли з боку ЗСУ.

2. Російські військові на ЗАЕС надають допомогу працівникам станції та охороняють її.

Факти свідчать про протилежне: на ЗАЕС російські військові облаштували свою базу, а персонал станції взяли у заручники. В середині липня на території ЗАЕС тривали перестрілки. Ризик припуститися критичної помилки у таких умовах для тих, хто забезпечує роботу станції, є дуже високим. Російські фахівці не можуть замінити українських, оскільки останніми роками ЗАЕС була модернізована. Росіяни просто недостатньо компетентні для роботи, до якої примушують український персонал.

3. Україна перешкоджає доступу МАГАТЕ на ЗАЕС.

Насправді небезпеку для візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС створює Росія, постійно обстрілюючи територію станції та прилеглих до неї населених пунктів. Нікополь та Марганець, які обстрілюють російські військові, розташовані на відстані лише 8 км від ЗАЕС.

4. Україна чинила диверсії на ЧАЕС та примушувала персонал працювати без змін.

Насправді підрозділи Збройних сил РФ, які здійснили силове захоплення об’єктів Чорнобильської атомної електростанції, вчинили акт ядерного тероризму. Україна ж не вчиняла жодних провокацій на власних атомних електростанціях — цей факт підтвердили міжнародні організації з регулювання ядерної безпеки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись