Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Все більше українських військовополонених вирішують залишитися на території, підконтрольній Росії

У російських медіа поширюють відео з полоненими українськими військовими, які нібито вирішили залишитися на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей. Мовляв, вони не хочуть воювати й побоюються знову опинитися на передовій. Серед полонених, які про це розповідають, — Олександр Жижин. Відео з ним російські пропагандисти поширювали ще на початку квітня 2022-го. Тоді чоловік розповідав, що його бригада була на маріупольському металургійному комбінаті ім. Ілліча, який росіяни окупували 5 березня. Жижин здався у полон і відтоді зі своїми вигадками про «злочини "Азову"» став занадто цікавим російським медіа. 13 серпня Жижина вкотре показали у випусках російських новин. Цього разу він запевняв, що все більше українських військовополонених не хочуть повертатися додому і, мовляв, навіть заявляють про свою готовність вступити до лав окупантів Донбасу.

Такі меседжі російська пропаганда час від часу поширює задля зміцнення думки у суспільстві, що здаватися у полон ліпше, ніж захищати Україну від загарбників. Пропагандисти також намагаються переконати аудиторію росЗМІ, що у російській тюрмі військовополонені почуваються значно ліпше, ніж на волі в Україні. Про те, що на українських воїнів, які потрапили в полон, чекають голод, знущання та вбивства, прислужники Кремля мовчать.

Днями стало відомо, що Росія готується провести в Маріуполі показове судилище над українськими військовополоненими. Для цього окупанти встановили тюремні клітки на сцені тамтешньої філармонії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись