Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Кулеба нібито заявив, що ЗСУ складуть зброю в разі припинення західної допомоги

Проросійські ЗМІ поширили маніпулятивні повідомлення про те, що українське військово-політичне керівництво нібито не має запасного плану на випадок закінчення допомоги з боку союзників. Стверджуючи це, агітпроп посилається на заяву очільника українського Міністерства закордонних справ Дмитра Кулеби, в якій він нібито «визнав відсутність “плану Б”» в України на той випадок, якщо «військова підтримка України з боку країн колективного Заходу буде повністю припинена або скоротиться до того, що ЗСУ будуть змушені перестати воювати».

Ця інформація не відповідає дійсності. Відповідаючи на запитання журналістки CNN про те, як Україна протистоятиме агресії Росії в разі затягування надання фінансової та військової допомоги з боку країн-союзників, Кулеба зазначив, що Збройні сили України в будь-якому разі продовжуватимуть давати відсіч російським окупантам. Про це пишуть фактчекери з проєкту StopFake. 

«У нас немає “плану Б”, ми впевнені в “плані А” — Україна завжди боротиметься за допомогою наявних у неї ресурсів», — стверджував Кулеба в інтервʼю CNN. Очільник українського МЗС також додав, що будь-які офіційні особи, які думають, що Путін ніколи не наважиться напасти на країну НАТО, якщо Кремль «побачить можливість перемоги» в Україні, глибоко помиляються. У разі розширення російської агресії за межі України демократичні країни заплатять набагато більше за російсько-українську війну, тому Україна впевнена в підтримці країн-союзників, резюмував Кулеба. 

Дезінформація поширюється агітпропом у рамках просування наративу про «затягування Заходом» війни в Україні. Мовляв, країнам Заходу вигідна ця війна, оскільки вона виснажує Росію, яка не припиняє переслідувати свої імперіалістичні мрії. Крім того, Захід буцімто має змогу випробувати вже наявне озброєння на «полігоні в Україні», а також за потреби осучаснити його й поповнити запаси вже новою зброєю й воєнною технікою. Насправді саме Росія розпочала криваву війну в Україні й саме вона її продовжує, а не колективний Захід, позаяк вбачає в ній для себе певну вигоду.

• Читайте також: У Нью-Йорку показали білборд телемережі CNN про те, що Київ нібито здався

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись