Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Чоловіків, які хочуть отримати новий паспорт за кордоном, нібито повертатимуть в Україну

Пропагандисти поширюють нібито офіційний лист, де написано, що чоловіки-українці 1960-2006 років народження, які подали документи для отримання паспорта в закордонних представництвах ДП «Документ», одержать тимчасові проїзні документи для повернення в Україну. Дані про них нібито заноситимуть до реєстру військовозобовʼязаних і надаватимуть для перевірки до МВС і ТЦК. Тим же, хто перебуває в розшуку МВС і ТЦК, буцімто будуть анульовувати паспорт. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

По-перше, ДП «Документ» не має повноважень для оформлення «тимчасових проїзних документів для повернення в Україну» — цим займаються дипломатичні представництва або консульські установи.

По-друге, чоловікам 1960 року народження наразі 63-64 роки, 2006-го — 17-18 років. Призову ж підлягають тільки чоловіки віком від 27 до 60 років. Ось і ще один доказ неправдивості інформації. 

По-третє, згаданий лист нібито підписаний Володимиром Швачком, проте його відсторонили від здійснення повноважень на посаді гендиректора на час проведення службового розслідування з 26 грудня 2023 року по 19 січня 2024 року. Тобто, він не міг цього зробити. Якби цей «документ» був справжнім, його підписав би не Швачко, а тимчасовий виконувач обовʼязків. 

По-четверте, «лист» містить низку помилок, зокрема орфографічних. Наприклад, «по мірі надходження» — це калька з російської. Сам же текст «листа» починається словами «На ваш запит», проте попередньо не містить імені людини, яка робила цей запит, — це неприйнятно в офіційно-діловому листуванні.

Поширюючи цей фейковий документ у мережі, агітпроп намагається залякати українських чоловіків за кордоном, мовляв, «влада за них серйозно взялася: їх всіх знайдуть і мобілізують». Цей вкид інформації відбувся на фоні нашумілого законопроєкту від 25 грудня 2023 року щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. У ньому, зокрема, пропонують запровадити перевірку чоловіків, які перебувають за кордоном. Крім того, там прописані негативні наслідки за порушення закону, якщо його ухвалять в початковому вигляді.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись