Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українка нібито вимагає звільнити глухонімого таксиста «за відмову говорити українською»

Проросійські користувачі поширили в мережі «новину» про те, що в Житомирі клієнтка таксі нібито обурилася, бо її водій не розмовляв з нею українською, хоча він — глухонімий. На доказ такої події наведено скриншоти із застосунку служби таксі, про яку начебто йдеться, та листування клієнтки зі службою підтримки в чаті застосунку. 

Ця інформація є неправдивою. Її дослідили фактчекери з проєкту StopFake. Для створення фейку було використано один зі скриншотів із сайту, на якому клієнти можуть залишати свої відгуки. Про те, що це той самий скриншот, який використали пропагандисти, свідчать однакові час на телефоні, дані телефону й час, коли відбувалося листування клієнта зі службою підтримки. 

Крім того, одним із перших цю історію поширив телеграм-канал «Цифрова Армія Росії», який дає завдання російським волонтерам дезінформувати українців чи писати масові скарги на українські акаунти в соцмережах. 

Цим фейком агітпроп вкотре спекулює на темі української мови з метою посіяти розбрат серед українського суспільства. Більше спростувань «Детектора медіа» на тему мови можна переглянути тут. Також раніше ми писали про те, як російська пропаганда використовує ботів і тролів у соціальних мережах для досягнення власних цілей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись