Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Чоловіків, які хочуть отримати новий паспорт за кордоном, нібито повертатимуть в Україну

Пропагандисти поширюють нібито офіційний лист, де написано, що чоловіки-українці 1960-2006 років народження, які подали документи для отримання паспорта в закордонних представництвах ДП «Документ», одержать тимчасові проїзні документи для повернення в Україну. Дані про них нібито заноситимуть до реєстру військовозобовʼязаних і надаватимуть для перевірки до МВС і ТЦК. Тим же, хто перебуває в розшуку МВС і ТЦК, буцімто будуть анульовувати паспорт. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

По-перше, ДП «Документ» не має повноважень для оформлення «тимчасових проїзних документів для повернення в Україну» — цим займаються дипломатичні представництва або консульські установи.

По-друге, чоловікам 1960 року народження наразі 63-64 роки, 2006-го — 17-18 років. Призову ж підлягають тільки чоловіки віком від 27 до 60 років. Ось і ще один доказ неправдивості інформації. 

По-третє, згаданий лист нібито підписаний Володимиром Швачком, проте його відсторонили від здійснення повноважень на посаді гендиректора на час проведення службового розслідування з 26 грудня 2023 року по 19 січня 2024 року. Тобто, він не міг цього зробити. Якби цей «документ» був справжнім, його підписав би не Швачко, а тимчасовий виконувач обовʼязків. 

По-четверте, «лист» містить низку помилок, зокрема орфографічних. Наприклад, «по мірі надходження» — це калька з російської. Сам же текст «листа» починається словами «На ваш запит», проте попередньо не містить імені людини, яка робила цей запит, — це неприйнятно в офіційно-діловому листуванні.

Поширюючи цей фейковий документ у мережі, агітпроп намагається залякати українських чоловіків за кордоном, мовляв, «влада за них серйозно взялася: їх всіх знайдуть і мобілізують». Цей вкид інформації відбувся на фоні нашумілого законопроєкту від 25 грудня 2023 року щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. У ньому, зокрема, пропонують запровадити перевірку чоловіків, які перебувають за кордоном. Крім того, там прописані негативні наслідки за порушення закону, якщо його ухвалять в початковому вигляді.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join