Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Голова національної розвідки США Авріл Хейнс прогнозує успіх Росії в Україні за будь-яких сценаріїв.

Про таке пишуть російські пропагандистські медіа, мовляв США переконані, що Україні доведеться поступитися своїми територіями, щоб припинити конфлікт. У таких повідомленнях вони посилаються на статтю агентства Reuters про виступ Авріл Хейнс, яка нібито сказала, що «Росія досягне всіх цілей своєї спецоперації». Проте це — неправда, Авріл Хейнс такого не говорила. 

Фейк спростували фактчекери MythDetector. Насправді Авріл Хейн у виступі на щорічній конференції Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі у Вашингтоні говорила про російсько-українську війну та можливі сценарії її розвитку. Цьому виступу агентство Reuters присвятило окрему статтю. У ній йдеться про те, що російська армія за чотири місяці боїв виснажена, та навряд чи зможе досягти поставлених Путіном цілей. «Ми відчуваємо розбіжність між найближчими військовими цілями Путіна та можливостями його армії, певну невідповідність між його амбіціями та тим, що армія здатна досягти», — сказала Хейнс. Ні в виступі Авріл Хейнс, ні у статті Reuters, не йшлося про абсолютну перевагу російської армії та перемогу Росії за всіма сценаріями. Розглядаються лише окремі малоймовірні варіанти розвитку подій, за якими російська армія могла б перемогти. У такий спосіб пропагандисти вкотре використали спотворену цитату для переконання своєї аудиторії у «власній могутності».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись