Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція . В Україні запускають виробництво жіночої військової форми через майбутню масову мобілізацію.

Російські ЗМІ та окремі користувачі соцмереж поширюють інформацію про те, що нібито через майбутню мобілізацію жінок в Україні запускають виробництво жіночої військової форми. Це — маніпуляція.

Пошиття жіночої військової форми — волонтерська ініціатива депутатки Київської міської ради Ірини Никорак. До цього її спонукало те, що наразі військовослужбовиці змушені носити чоловічу форму та взуття, оскільки в українській армії немає жіночої польової форми. Майже 90% жінок самостійно підшивають отриману форму, якщо взагалі є така можливість. Волонтерка вважає, що в умовах війни необхідно забезпечити не лише чоловіків, а й жінок комфортною та функціональною формою, що враховує особливості фізіології. Питання забезпечення військовослужбовиць формою неодноразово піднімалось протягом восьми років. Через повномасштабну війну питання загострилося. За даними заступниці міністра оборони Ганни Маляр, в українській армії служать 37 тисяч жінок, яким потрібно щодня виконувати завдання на фронті. Тож пошив жіночої військової форми ніяк не пов’язаний з «масовим призовом жінок до лав ЗСУ». У такий спосіб російська пропаганда представила волонтерську ініціативу допомоги військовослужбовицям як дії влади в контексті фейкової «майбутньої мобілізації жінок». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись