Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Туреччина займається піратством, бо захопила російське грузове судно з українським зерном.

Таку реакцію незаконно встановленої «влади» на тимчасово окупованій частині Запорізької області викликав арешт російського судна, що вийшло з порту Бердянська й перевозило зерно. Російські медіа поширюють шквал критики на рішення турецької влади. Мовляв, Росію звинувачують у спричиненні світового голоду й водночас не дають продавати власне зерно. Але це – маніпуляція.

Турецька влада мала належні юридичні підстави прийняти рішення про арешт грузового судна «Zhibek Zholy» у своїх територіальних водах. За повідомленням посла України в Туреччині Василя Боднара, на початку липня турецька митниця затримала судно на основі листа від Офісу генерального прокурора України з проханням оглянути судно та взяти зразки зерна для проведення лабораторної експертизи, оскільки є підозра, що судно здійснює нелегальне вивезення зерна з порту в тимчасово окупованому Бердянську. Бердянськ – українське місто, тож російського зерна там не може бути. За результатами перевірки Україна очікує на подальшу конфікацію зерна на свою користь та покарання винних у злочині. Власники судна – Казахська національна компанія «КЖТ» – повідомили, що зараз судно орендує російська компанія для перевозки зерна та співпрацюють з Україною та Туреччиною з метою дотримання норм міжнародного права. Детально про це пише StopFake.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись