Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Франція та Німеччина в умовах російсько-української війни продають зброю Росії

Така інформація поширюється в анонімних телеграм-каналах. У повідомленнях зазначають, що Франція та Німеччина продали Росії зброї на 273 мільйони євро. Й додають, що саме ці снаряди саме зараз Росія застосовує проти України.

Проте за даними фактчекерів проєкту «Брехунець», це — маніпуляція. Зокрема тому, що у повідомленні зазначають, що дві європейські країни, Франція та Німеччина, продали Росії озброєння на 273 мільярди євро й постачання нібито були здійснені в обхід ембарго. Однак автори допису не уточнюють коли саме Росія купувала озброєння та коли здійснювалося постачання. Як пише «Європейська правда», судячи з внутрішнього звіту ЄС, деякі європейські виробники продукції воєнного та подвійного призначення, що потребують урядового експортного узгодження, продовжували експорт до Росії в обхід чинних санкцій. «Однак йдеться про період постачання з 2014 по 2022 роки, а не період після повномасштабного вторгнення кремлівської армії на територію України. Тобто автори телеграм-повідомлення маніпулюють, не вказуючи конкретного часу, аби в такий спосіб привернути якомога більше уваги до допису, а заодно й залучити нових читачів», — зазначають фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись