Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Франція та Німеччина в умовах російсько-української війни продають зброю Росії

Така інформація поширюється в анонімних телеграм-каналах. У повідомленнях зазначають, що Франція та Німеччина продали Росії зброї на 273 мільйони євро. Й додають, що саме ці снаряди саме зараз Росія застосовує проти України.

Проте за даними фактчекерів проєкту «Брехунець», це — маніпуляція. Зокрема тому, що у повідомленні зазначають, що дві європейські країни, Франція та Німеччина, продали Росії озброєння на 273 мільярди євро й постачання нібито були здійснені в обхід ембарго. Однак автори допису не уточнюють коли саме Росія купувала озброєння та коли здійснювалося постачання. Як пише «Європейська правда», судячи з внутрішнього звіту ЄС, деякі європейські виробники продукції воєнного та подвійного призначення, що потребують урядового експортного узгодження, продовжували експорт до Росії в обхід чинних санкцій. «Однак йдеться про період постачання з 2014 по 2022 роки, а не період після повномасштабного вторгнення кремлівської армії на територію України. Тобто автори телеграм-повідомлення маніпулюють, не вказуючи конкретного часу, аби в такий спосіб привернути якомога більше уваги до допису, а заодно й залучити нових читачів», — зазначають фактчекери.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join