Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Франція нібито прийняла офіційне рішення відправити свої війська в Україну

Російські пропагандистські ресурси, а також деякі іноземні медіа поширюють інформацію про нібито офіційне рішення Франції відправити свої війська в Україну. Ба більше, солдати Іноземного легіону Франції буцімто вже прибули у Слов’янськ для допомоги українським військовим.

Скриншот Укрінформу

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Першоджерело цього фейку ― стаття у виданні Аsia Times. Її автор ― колишній чиновник Пентагону Стівен Браєн, який раніше вже попадався на «підігруванні» російським наративам, публікував чимало проросійських матеріалів у соцмережі Substack, звідки їх і брало Asia Times. У цій статті Браєн посилається на інформацію з російських пропагандистських ресурсів, які публікували цей фейк. Крім того, інформацію про рішення ввести французькі війська в Україну вже спростували в МЗС Франції. Про це написали на офіційній сторінці відомства в соцмережі Х: «Дезінформаційні кампанії щодо підтримки Францією України як ніколи активні. Франція не надсилала війська в Україну».

Агітпроп справді активізував створення фейків про французькі війська на Донбасі, повідомляють в «Укрінформі». Ця кампанія має на меті посилити антизахідні й мобілізаційні настрої серед росіян. Раніше «Детектор медіа» аналізував фейк російської пропаганди про те, що французькі війська нібито прямують до Румунії, щоб потім прибути до України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись