Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Фотографія зі спаленням росіянами книг з історії України справжня

21 травня амбасадорка Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс на своїй сторінці у Twitter поділилася фотографією з є показовим спаленням підручників з історії України. І порівняла це з нацизмом. У коментарях проросійські акаунти звинуватили її у поширенні фейку та що фотографія вперше була опублікована у липні 2019 року і зображувала спалення книг у Калінінграді, це ніяк не було пов’язано з підручниками з історії України, що це фотошоп.

Однак амбасадорка поширила оригінальну фотографію спалення книг з української історії у Криму, що трапилося ще у березні 2010 року. За допомогою програми пошуку зображень експертам StopFake вдалося знайти найбільш ранні публікації цього знімка в інтернеті. Вони датуються 2014 роком.

Стаття від 7 січня 2014 року на сайті Цензор.нет присвячена факельній ході російських націоналістів у Криму, які закликали «прогнати, змести раз і назавжди» Євромайдан. «Однак пізніше вдалося встановити, що насправді акція зі спалювання підручників з української історії та іншої літератури проходила ще у березні 2010 року. Російські громади Криму, «Русский блок» і партія Наталії Вітренко закликали тоді щойно призначеного на посаду міністра освіти України Дмитра Табачника вилучити зі шкільної програми підручники з історії, введені в обіг попереднім міністром Іваном Вакарчуком», – пише видання Цензор.нет.

Учасники акції спалювали книжки «Новітня історія України», «Історія України», роман Ярослава Гашека «Пригоди бравого солдата Швейка», перекладений українською мовою, підручники з фізики. При цьому в статті наголошується, що представники російських громад регулярно проводили схожі антиукраїнські акції. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись