Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Джо Байден заявив, що він «готовий домовлятися з Михайлом Горбачовим» задля досягнення миру

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у грузинському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що на одному з останніх виступів Джо Байдена той заявив про «готовність домовлятися з Росією та Михайлом Горбачовим» задля досягнення миру. Мовляв, президент США вже не тямить, що каже й переплутав імена президентів. Це — неправда. 

Фактчекери проєкту MythDetector дослідили цей кейс та визначили, що такої заяви у Джо Байдена не було. Ні про перемовини з Росією, ні про Михайла Горбачова. Як пояснюють фактчекери, на сайті Білого дому публікують заяви високопосадовців, зокрема Джо Байдена, щодо тієї чи іншої події. Фактчекерам не вдалося на сайті Білого дому знайти заяву про «готовність до перемовин із Михайлом Горбачовим». Останню заяву, в якій Байден згадував Горбачова, опублікували на сайті Білого дому 31 серпня 2022 року, після смерті Горбачова. У цій заяві Байден зазначив, що Горбачов був «рідкісним лідером, який мав уявлення того, що інше майбутнє можливе, і він мав сміливість ризикнути всією своєю кар’єрою заради цього».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» пояснював меседж, у якому пропагандисти стверджували, що у США планують проводити мирні переговори з Росією, оскільки саме Америка веде війну пліч-о-пліч з Україною проти Росії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись