Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На Заході «підтвердили», що жителі Донеччини та Луганщини не хочуть жити в складі України

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що на Заході буцімто «підтвердили», що жителі Донеччини та Луганщини не хочуть жити в складі України. Водночас автори повідомлень посилаються на матеріал британського видання «The Spectator». Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери VoxCheck, які визначили, що у британському виданні «The Spectator» справді опублікували авторську колонку Овена Метьюза з заголовком «Через рік: чим закінчиться війна в Україні?». Авторська колонка не показує позицій західних політиків щодо питання про жителів Донеччини та Луганщини, адже автор наводить свої думки. Крім того, як кажуть фактчекери, сам матеріал містить фактологічні помилки та численні маніпуляції.

Одним із ключових чинників, за яким автор «визначив» так зване небажання жителів Донеччини та Луганщини не жити в складі України, це його власні спостереження, не підкріплені жодними фактами. В авторській колонці він написав, що його репортажі після 2014 року показали, що на Донеччині й Луганщині лишилися лише «більш-менш однорідно налаштовані антиукраїнці». І далі пише, що деокупацію Україною цих територій місцеві сприймуть як «загарбницьку війну». 

Як пояснюють далі фактчекери, немає жодних незалежних соціологічних опитувань, які вірогідно показали б співвідношення політичних поглядів у регіоні та рівень підтримки місцевими України, щоб робити висновок, що проросійськи налаштовані — більшість.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись