Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни запустили дезінформаційну кампанію, щоб переконати українців «як добре живеться у Росії»

Таку дезінформаційну кампанію зафіксували фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Як вони розповідають, то у телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, ширять повідомлення про «високі ціни» на продовольчі товари в Україні. Буцімто в Україні зашкалюють ціни на продукти, тож слід швидше «здаватися Росії, бо там все дешевше», насамперед нібито ліпша ситуація з економікою. Автори повідомлень також прикріплюють фото цінників з українських супермаркетів, порівнюючи їх з російськими.

У Центрі стратегічних комунікацій пояснюють, що саме через Росію в Україні та й у світі зростають ціни на продукти. Через окупацію частини півдня України, на якій аграріям не дають змоги повноцінно працювати, а також через блокування «зернового коридору» світ зіштовхнувся з черговою кризою.

Через те, що в умовах повномасштабної війни та безперервного російського терору стало значно важче вирощувати овочі, внутрішніх запасів в Україні не вистачає. Імпортні товари коштують дорожче, тож у магазинах справді спостерігається зростання цін.

Водночас теза про стабільну російську економіку — неправдива. За даними Світового банку, Міжнародного валютного фонду й Організації економічного співробітництва та розвитку, 2022 рік став негативним для російської економіки. За оцінками експертів, у 2022 році показник валового внутрішнього продукту Росії впав щонайменше на 2,2% за найкращим сценарієм і до 3,9% — за найгіршим. Економіка Росії скорочуватиметься й у 2023 році. Очікується, що ВВП скоротиться на 5,6% або на 3,3% за даними організацій.

У такий спосіб пропагандисти хочуть підживити наратив, що Україна буцімто непридатна для життя через відсутність електроенергії або через високі ціни на комунальні послуги та продовольчі товари. Автори повідомлень намагаються посіяти паніку серед українців, щоб дестабілізувати настрої й викликати відчуття, що «нічого не зміниться».

Нагадаємо, раніше аналітикині та аналітики «Детектора медіа» аналізували маніпуляцію, у якій стверджували, що Україна невдовзі стане непридатною для життя. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись