Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дипфейк із прессекретаркою Білого дому, яка нібито заявила, що Другу світову виграли лише американці та українці

Пропагандисти активно поширюють у соцмережах відео, де прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр нібито заявила, що Другу світову війну виграли лише американці разом з українцями, що боролися проти Сталіна, у відповідь на «питання» про «ігнорування неонацизму в Україні». Однак це відео є дипфейком.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що оригінальний фрагмент пресконференції, де Жан-П'єр відповідала на питання про гуманітарну обстановку в Газі, був вирізаний та відредагований, щоб створити хибний контекст. Жодних згадок про неонацизм в Україні на брифінгу не було.

Ця фальсифікація використовується пропагандистами для виправдання свого вторгнення в Україну, проте міжнародна спільнота, у тому числі ООН, засуджує ці дії Росії, а також закликає припинити агресію та відмовитися від хибних наративів. Цей прийом переписування історії набуває особливого значення в контексті військової агресії Росії проти України, коли такі маніпуляції стають способом виправдання порушення міжнародного права.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись