Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німеччина нібито виплачуватиме пенсію біженцям з України віком 57,5-60 років

Користувачі соцмереж поширюють відео, на якому вказано - "Нам треба захищатися від цього" і "Чи маємо працювати до 67 років, тоді як вони можуть вийти на пенсію в 57, нічого не вклавши?". Йдеться про те, що українські біженці в Німеччині нібито можуть раніше вийти на пенсію вже з червня: чоловіки від 60 років і старше, а жінки ще на два з половиною роки раніше і що Німеччина оплачуватиме їх пенсію. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фактчекери німецького проєкту Correctiv. Вони з'ясували, що цей фейк циркулює у Німеччині ще з 2022 року. Насправді українці не можуть вийти на пенсію раніше, ніж німці. Пенсійний вік коливається від 63 до 67 років.

Фактчекери також дізналися, чи змінилися якісь правила щодо пенсій для українців. Катя Браубах з Німецької служби пенсійного страхування (DRV) заперечила: "Для громадян України ніяких особливих умов у законодавстві про пенсії не передбачено." Міністерство праці та соціальних справ Німеччини (BMAS) також підтвердило, що "при отриманні німецької пенсії застосовується чинне законодавство".

Українці можуть отримати пенсію в Німеччині так само, як і німці. Особи з-за кордону повинні мати принаймні п'ять років внесків до статутного пенсійного страхування, щоб набути право на пенсійні виплати в Німеччині. Періоди роботи за кордоном зараховуються лише у разі, якщо це країна-членкиня ЄС або якщо країна має угоду про соціальне страхування з Німеччиною - жодне з цього не стосується України.

Хоча переговори про вступ до ЄС тривають з грудня 2023 року, Україна не є членкинею ЄС. Німеччина підписала угоду про соціальне страхування в 2018 році та ратифікувала її в 2020 році, однак процес ратифікації в Україні наразі зупинився.

Для українців застосовується "звичайний пенсійний вік". Від цього регулювання виключена "дуже мала група" серед українських біженців, які - як і інші, визнані за Законом про виселенців особи, що походять з етнічних німецьких родин, - набули робочих годин, визнаних як німецькі страхові періоди, як зазначено на веб-сайті DRV. Проте, за словами DRV, і тут застосовуються "звичайні пенсійні вікові обмеження".

Цю інформацію можуть поширювати пропагандисти для того, щоб викликати серед населення скепсис та неприязнь до українських біженців. Мовляв, вони забирають пенсії європейців, а отже українцям треба припинити допомагати. "Детектор медіа" неодноразово спростовував й інші провокації росіян проти українських біженців у Європі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись