Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Грузія нібито звинуватила Україну в причетності до протестів у Тбілісі

Пропагандисти в російських медіа й телеграм-каналах стверджують, що Грузія нібито заявила про участь українців в «організації протестів у Тбілісі». Мовляв, про це повідомила грузинська служба безпеки. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що йдеться про масові протести в Грузії проти законопроєкту «Про іноземний вплив», схожого на подібний документ у Росії, який там використовується для утисків інакодумців.

Проте заяви про участь українців в «організації протестів у Тбілісі» є недостовірними, зокрема тому, що грузинська служба безпеки, на яку посилаються російські медіа, їх не робила. Журналісти StopFake дослідили всі офіційні канали цього відомства та не знайшли там відповідних заяв.

Схоже, що фейк створили на основі повідомлення служби безпеки Грузії про те, що під час протестів деякі групи намагаються «організувати провокації, спрямовані на розвиток деструктивних та насильницьких сценаріїв», та що ці групи фінансуються іноземними країнами, без зазначення, якими саме. Також Служба безпеки Грузії повідомила про те, що «у згаданих злочинних планах активно беруть участь громадяни Грузії за межами країни, зокрема, певна частина грузинів, які воюють в Україні і які заявляють про свою готовність приїхати в Грузію та активно брати участь у запланованому насиллі проти поліції». Однак у цьому повідомленні служби не йдеться про жодних українців.

Росія висвітлює протести в Грузії через призму наративів про «кольорові революції» і теорій змови. Мовляв, будь-які протести проти владних рішень організовані «західною рукою». «Детектор медіа» неодноразово спростовував інші конспірологічні теорії, які використовує російська пропаганда.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись