Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Через те, що Україна не дотрималася Мінських угод, у світі настане продовольча криза та хаос

Інформацію такого змісту поширюють у соціальних мережах російською мовою. Мовляв, протягом найближчого року у світі відбудуться масові протести, зміни влади, «державні дефолти» через економічну, паливну, продовольчу, ресурсну кризу. І, звісно, як стверджують дописувачі, все це лихо у світі станеться з вини України та українців. У дописах додають, що всіх цих явищ можна було б уникнути, якби Україна свого часу дотримувалася Мінських домовленостей.

На меседж в інфополі звернули увагу аналітики VoxCheck. Як ідеться у їхньому повідомленні, автори дописів про провину українців не наводять жодних аргументів, чому нібито Україна відповідальна за ймовірну кризу.

Насправді всю відповідальність за війну в Україні й за те, що відбувається внаслідок неї у світі, несе лише Росія. Саме ця країна здійснила агресію проти України ще 20 лютого 2014 року, а 24 лютого 2022 року розпочала повномасштабне вторгнення. Натомість Україна не вдавалася до провокацій, не порушувала суверенітет та територіальну цілісність Росії, а лише захищала і продовжує боронити власну цілісність та незалежність.

Як пишуть фактчекери, саме Росія неодноразово порушувала будь-які мирні домовленості. Зокрема, режим припинення вогню на території Донецької та Луганської областей, а перед масштабним вторгненням Росія визнала незалежність так званих ЛНР/ДНР. Саме через дії Росії загострилися продовольча, енергетична кризи, а в Європі з’явилася нова хвиля біженців.

Поширюючи тези про те, що в усьому винна Україна, Росія прагне перекласти відповідальність за свої злочини на іншу державу, а також виправдати свої злочинні дії, мовляв, вони мусили напасти, адже без цього все б лише погіршувалося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись