Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Через те, що Україна не дотрималася Мінських угод, у світі настане продовольча криза та хаос

Інформацію такого змісту поширюють у соціальних мережах російською мовою. Мовляв, протягом найближчого року у світі відбудуться масові протести, зміни влади, «державні дефолти» через економічну, паливну, продовольчу, ресурсну кризу. І, звісно, як стверджують дописувачі, все це лихо у світі станеться з вини України та українців. У дописах додають, що всіх цих явищ можна було б уникнути, якби Україна свого часу дотримувалася Мінських домовленостей.

На меседж в інфополі звернули увагу аналітики VoxCheck. Як ідеться у їхньому повідомленні, автори дописів про провину українців не наводять жодних аргументів, чому нібито Україна відповідальна за ймовірну кризу.

Насправді всю відповідальність за війну в Україні й за те, що відбувається внаслідок неї у світі, несе лише Росія. Саме ця країна здійснила агресію проти України ще 20 лютого 2014 року, а 24 лютого 2022 року розпочала повномасштабне вторгнення. Натомість Україна не вдавалася до провокацій, не порушувала суверенітет та територіальну цілісність Росії, а лише захищала і продовжує боронити власну цілісність та незалежність.

Як пишуть фактчекери, саме Росія неодноразово порушувала будь-які мирні домовленості. Зокрема, режим припинення вогню на території Донецької та Луганської областей, а перед масштабним вторгненням Росія визнала незалежність так званих ЛНР/ДНР. Саме через дії Росії загострилися продовольча, енергетична кризи, а в Європі з’явилася нова хвиля біженців.

Поширюючи тези про те, що в усьому винна Україна, Росія прагне перекласти відповідальність за свої злочини на іншу державу, а також виправдати свої злочинні дії, мовляв, вони мусили напасти, адже без цього все б лише погіршувалося.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join