Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росії не вигідно обстрілювати ЗАЕС, адже вона її контролює

Таку тезу поширює російська пропаганда. Зокрема, про це в програмі пропагандиста Соловйова заявив американський економіст Джеффрі Сакс. Він звинуватив Україну в обстрілах Запорізької АЕС. Мовляв, швидше за все українці обстрілюють її самі, оскільки який сенс обстрілювати атомну електростанцію Росії, якщо вона її контролює.

Насправді Україна неодноразово заявляла про провокації російських військових на території Запорізької АЕС, яку зараз й справді контролює Росія, що і становить значну небезпеку. Як пише Центр протидії дезінформації, Міністр оборони України Олексій Резніков називав обстріли території біля ЗАЕС провокацією російських окупантів. Також ГУР МО України 23.08 повідомило про російські обстріли золовідвалів ЗАЕС, щоб спричинити здіймання радіоактивного пилу. Окрім цього, Джеффрі Сакс, зі слів якого пропаганда доходить висновку, що Росії не вигідно обстрілювати ЗАЕС, взагалі не має компетенції для коментування таких питань.

Сакс — американський економіст, економічний радник урядів у Латинській Америці, Східній Європі, країнах колишнього СРСР, Азії та Африці, а не експерт з ядерної безпеки чи воєнних стратегій. Звісно, він може висловлювати свою думку щодо ситуації на ЗАЕС, однак сприймати його слова серйозно не варто.

Нагадаємо, Росія вже неодноразово чинила спроби перекласти відповідальність за свої злочини на Україну. Наприклад, так було у разі обстрілів колонії в Оленівці. Використовуючи різного роду закордонних експертів, які транслюють вигідні для пропаганди тези, Росія прагне застовпити думку про те, що будь-які провокації та обстріли на АЕС не вигідні їй, та у такий спосіб зняти з себе відповідальність за можливі злочини своєї армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись