Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Арестович нібито звинуватив Залужного у збитті літака Іл-76

У мережі поширюється відео, в якому колишній позаштатний радник Офісу Президента України Олексій Арестович нібито звинувачує Валерія Залужного у збитті літака Іл-76 з метою підставити Офіс Президента. У відео також заявляється, що на борту літака нібито перебували військовополонені бригади «Азов». Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що Арестович ніколи не робив таких заяв, а відео є дипфейком, зробленим за допомогою штучного інтелекту. Не знайдено жодних свідчень або коментарів Арестовича в соцмережах, які підтверджували б цю історію. Крім того, про фальсифікацію свідчать некоректна міміка та невідповідність використаного терміна «полк “Азов”» фактичній назві бригади. Результати перевірки відео за допомогою інструментів, таких як Deepware і AI Speech Classifier, підтвердили ймовірність його створення з використанням ШІ. До того ж фахівці виявили, що кадри для створення цього фейку були взяті з прямого етеру на ютуб-каналі Арестовича, але спікер не згадував Іл-76, а стрим відбувся за день до події.

Пропагандисти створюють і поширюють подібні фейки, щоб відвернути увагу від злочинів росіян та розпалити суперечку в політичній еліті України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись