Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пропагандисти вигадали фейк про українського військового, який збував амфетамін на Рівненщині

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію про те, що Національна поліція Рівного нібито затримала військового з 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого за збут амфетаміну. Автори цього повідомлення стверджують, що солдат пішов у відпустку, а через два дні його затримали під час передачі наркотичної речовини. У тексті зазначається, що чоловік нібито привіз амфетамін з-під Куп'янська, де у військових ЗСУ, як стверджують автори, налагоджене постачання наркотиків. Крім того, військовий, як стверджують, мав намір продати залишок, який не встиг роздати на передовій. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що в повідомленні Нацполіції в Рівненській області йшлося про затримання чоловіка, який займався продажем наркотиків уже на початку січня 2024 року. Жодної згадки про те, що затриманий був військовим ЗСУ, немає. За даними поліції, зловмисник перебуває в слідчому ізоляторі, йому пред'явлено підозру у скоєнні злочину, за який може загрожувати до 10 років позбавлення волі.

Також варто відзначити, що інформація про затримання військового не підтверджена в українських медіа або на сайті Національної поліції в Рівненській області. Цю новину поширили лише кілька російських ресурсів, що свідчить про спроби дискредитувати українських військовослужбовців. Російські медіа не надали жодних доказів, що підтверджували б їх твердження. Раніше «Детектор медіа» вже спростовував подібні фейки, спрямовані на дискредитацію Збройних сил України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись