Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Арестович нібито звинуватив Залужного у збитті літака Іл-76

У мережі поширюється відео, в якому колишній позаштатний радник Офісу Президента України Олексій Арестович нібито звинувачує Валерія Залужного у збитті літака Іл-76 з метою підставити Офіс Президента. У відео також заявляється, що на борту літака нібито перебували військовополонені бригади «Азов». Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що Арестович ніколи не робив таких заяв, а відео є дипфейком, зробленим за допомогою штучного інтелекту. Не знайдено жодних свідчень або коментарів Арестовича в соцмережах, які підтверджували б цю історію. Крім того, про фальсифікацію свідчать некоректна міміка та невідповідність використаного терміна «полк “Азов”» фактичній назві бригади. Результати перевірки відео за допомогою інструментів, таких як Deepware і AI Speech Classifier, підтвердили ймовірність його створення з використанням ШІ. До того ж фахівці виявили, що кадри для створення цього фейку були взяті з прямого етеру на ютуб-каналі Арестовича, але спікер не згадував Іл-76, а стрим відбувся за день до події.

Пропагандисти створюють і поширюють подібні фейки, щоб відвернути увагу від злочинів росіян та розпалити суперечку в політичній еліті України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join