Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Вінницький Будинок офіцерів був базою нацистів

Про таке повідомляють російські медіа та телеграмканали, щоби виправдати ракетний удар по центру Вінниці. Це — неправда.

Будинки офіцерів не є військовими об’єктами в Україні. Це заклади, створені для відпочинку — там проходять концерти, вистави, працюють дитячі гуртки тощо. Їх не використовують як казарми для військових. Перед ракетним ударом у вінницькому Будинку офіцерів готувалися до проведення благодійного концерту співачки Роксолани. Один із членів її команди загинув. Загалом через російський ракетний удар по центру Вінниці загинули щонайменше 23 людини, з них троє дітей, ще понад 100 людей отримали травми. Ракети знищили бізнес-центр, мед-центр, парковку, пошкодили житлові будинки та інші об’єкти цивільної інфраструктури. Як пишуть фактчекери EUvsDisinfo, представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель та комісар по кризовому управлінню Янез Ленарчич засудили російський напад на цивільні об’єкти, назвавши події у Вінниці «останнім звірством з довгої серії жорстоких нападів на мирних мешканців та цивільну інфраструктуру».

Російська пропаганда поширює брехню про влучання у об’єкти військової інфраструктури та знищення «нацистів» щоразу після ракетних ударів по цивільних об’єктах. Спочатку вони повідомляли, що влучили у війькову частину у місті Гайсин поряд з Вінницею. Про знищення нібито «військового об’єкту» повідомляли й після обстрілів торгового центру в Кременчуці.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись