Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Східній Європі зріс рівень злочинності через Україну

Таку інформацію поширили російські пропагандистські медіа. У своїх статтях агітпроп пише, що оглядач Ксав'є Рофе у статті для видання Atlantico заявив, нібито «безконтрольна злочинність у Східній Європі неухильно зростає, і винна в цьому Україна, звідки на континент таємно привозять наркотики та зброю». Також пропагандисти зазначають, що Ксав'є Рофе нібито ще восени минулого року попереджав про зростання криміналу в Карпатському гірському ланцюгу, що простягається від Польщі до Румунії, через що в Європі зростає кількість нелегальних мігрантів. Це — маніпуляція.

Як зазначають фактчекери проєкту Stop Fake, в оригінальній публікації на сайті Atlantico мова не йде про те, що через Україну у Східній Європі зростає рівень злочинності. Ксав’є Рофе пояснює, що через війну було заблоковано одеську злочинну мережу й тому незаконний обіг перемістився в Карпати. Він пише, що в офіційних повідомленнях згадується дія «польської, чеської, румунської та словацької влади — південного боку Карпатської дуги». Також він згадує російські компанії, які можу діяти в цій зоні та бути причетними до злочинних схем.

Причиною зростання рівня злочинності, на думку кримінолога Ксав'є Рофе, є війна в Україні, яку розв’язала Росія. Цей матеріал не містить фактичних доказів, а його метою є попередження чиновників у Європі про можливу небезпеку з боку всіх країн.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Україну в очах іноземців, представити українців злочинцями, щоб зменшити підтримку нашої країни. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, що нібито через українських біженців кількість крадіжок у польських магазинах зросла на третину.

Автор: Марина Крижня,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись