Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Грузинський легіон, що воює в Україні, зняв відео з погрозами вбивства та зґвалтування

Відео поширилося в російських пропагандистських медіа. На ньому троє людей у масках із шевронами Грузинського легіону, що воює в Україні, звертаються до «російських свиней» та обіцяють станцювати на їхніх могилах, а також погрожують жителям Абхазії та Цхінвалі, зокрема жінкам і дітям, — зґвалтуванням. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. На відео у військових закриті обличчя, тож ідентифікувати їх неможливо. Також командир Грузинського легіону Мамука Мамулашвілі зробив заяву у фейсбуці, що «це чергова російська провокація, спрямована на дискредитацію Грузинського легіону, який воює в Україні. Особи, зображені на відео, не мають стосунку до Грузинського легіону».

Аналітики та аналітикині також зазначають, що людина на відео неправильно вимовляє грузинські слова та порушує морфологію: замість «русо горебо» («російські свині») чоловік у масці говорить «русі горебо», а замість «украінули шетева» («українська атака») на відео чути «украінскулі шетева». Отже, для людини в масці грузинська мова не є рідною.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати Грузинський легіон, що воює в Україні, та поширити думку, що в інтернаціональному легіоні воюють злочинці та вбивці. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що всі іноземці, які воюють в Україні, — найманці.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись