Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Грузинський легіон, що воює в Україні, зняв відео з погрозами вбивства та зґвалтування

Відео поширилося в російських пропагандистських медіа. На ньому троє людей у масках із шевронами Грузинського легіону, що воює в Україні, звертаються до «російських свиней» та обіцяють станцювати на їхніх могилах, а також погрожують жителям Абхазії та Цхінвалі, зокрема жінкам і дітям, — зґвалтуванням. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. На відео у військових закриті обличчя, тож ідентифікувати їх неможливо. Також командир Грузинського легіону Мамука Мамулашвілі зробив заяву у фейсбуці, що «це чергова російська провокація, спрямована на дискредитацію Грузинського легіону, який воює в Україні. Особи, зображені на відео, не мають стосунку до Грузинського легіону».

Аналітики та аналітикині також зазначають, що людина на відео неправильно вимовляє грузинські слова та порушує морфологію: замість «русо горебо» («російські свині») чоловік у масці говорить «русі горебо», а замість «украінули шетева» («українська атака») на відео чути «украінскулі шетева». Отже, для людини в масці грузинська мова не є рідною.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати Грузинський легіон, що воює в Україні, та поширити думку, що в інтернаціональному легіоні воюють злочинці та вбивці. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що всі іноземці, які воюють в Україні, — найманці.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join