Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Генерал США заявив, що Росія перемагає Україну у війні

Таку інформацію поширюють кремлівські пропагандистські медіа. Вони посилаються на заяву головного генерала США у Європі Крістофера Каволі, яку він нібито зробив в етері американського телеканалу TruNews. За словами пропагандистів, Каволі сказав, що російські військові буцімто «не постраждали» у війні, а західні медіа начебто спотворюють інформацію про «деградацію» російських військ. Це — маніпуляція.

Як зазначають фактчекери проєкту VoxCheck, Крістофер Каволі не казав про перевагу росіян у війні й про те, що західні медіа перекручують факти, ба більше, він наголошував, що Україна в хорошій позиції. Агітпроп вирвав із контексту цитату, де генерал говорив про активність росіян в Атлантичному океані та що саме на ту частину російських військових майже не вплинула війна. «За останні роки їхні патрулі в Атлантиці перебувають на високому рівні. У більшості випадків на вищому рівні, ніж ми бачили за останні роки», — сказав Каволі виключно про російських військових в Атлантичному океані.

Також агітпроп заявив, що генерал виступав на телеканалі TruNews, проте вирвав із контексту цитату з його виступу перед Комітетом Палати. Проєкт Media Bias/Fact Check, який агрегує оцінки незалежних фактчекерів мережі IFCN, пише, що TruNews — конспірологічне та псевдонаукове видання, яке поширює теорії змов і мову ненависті та є ненадійним джерелом інформації. Cпеціалісти VoxCheck помітили, що TruNews поширює прокремлівські наративи.

Агітпроп систематично перекручує інтерв’ю іноземних експертів, щоб їх дискредитувати. У такий спосіб пропагандисти намагаються переконати українців у тому, що захід не підтримує нашу країну у війні, та посіяти зневіру в суспільстві. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що американський генерал Марк Міллі нібито випадково похвалив Росію за «успіхи» на початку «спеціальної військової операції».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись