Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У Східній Європі зріс рівень злочинності через Україну

Таку інформацію поширили російські пропагандистські медіа. У своїх статтях агітпроп пише, що оглядач Ксав'є Рофе у статті для видання Atlantico заявив, нібито «безконтрольна злочинність у Східній Європі неухильно зростає, і винна в цьому Україна, звідки на континент таємно привозять наркотики та зброю». Також пропагандисти зазначають, що Ксав'є Рофе нібито ще восени минулого року попереджав про зростання криміналу в Карпатському гірському ланцюгу, що простягається від Польщі до Румунії, через що в Європі зростає кількість нелегальних мігрантів. Це — маніпуляція.

Як зазначають фактчекери проєкту Stop Fake, в оригінальній публікації на сайті Atlantico мова не йде про те, що через Україну у Східній Європі зростає рівень злочинності. Ксав’є Рофе пояснює, що через війну було заблоковано одеську злочинну мережу й тому незаконний обіг перемістився в Карпати. Він пише, що в офіційних повідомленнях згадується дія «польської, чеської, румунської та словацької влади — південного боку Карпатської дуги». Також він згадує російські компанії, які можу діяти в цій зоні та бути причетними до злочинних схем.

Причиною зростання рівня злочинності, на думку кримінолога Ксав'є Рофе, є війна в Україні, яку розв’язала Росія. Цей матеріал не містить фактичних доказів, а його метою є попередження чиновників у Європі про можливу небезпеку з боку всіх країн.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Україну в очах іноземців, представити українців злочинцями, щоб зменшити підтримку нашої країни. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, що нібито через українських біженців кількість крадіжок у польських магазинах зросла на третину.

EU
Author: Марина Крижня,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join