Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На будівлі Бундестагу встановили «червоний прапор Перемоги»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що перед 9 Травня на будівлі Бундестагу встановили «червоний прапор Перемоги». Автори повідомлень додають фото та відео, як нібито радянський прапор із серпом та молотом майорить над будівлею німецького парламенту. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які з'ясували, що жодного прапора над Бундестагом не встановлювали, навіть несанкціоновано. Радянського стяга не було на будівлі парламенту. Це й підтвердили самі представники адміністрації німецького парламенту у коментарі інформаційному агентству Deutsche Presse-Agentur. Фактчекери переконані, що відео змонтовані, а фото — відредаговані за допомогою фотошопу. На це вказують різноманітні неточності, які фактчекери зафіксували. Наприклад, на відео радянський прапор і прапор Німеччини розвіваються в різних напрямках, хоча вони відносно недалеко один від одного «розташовані». Ба більше, такі світлини/фото можна знайти лише в російському сегменті соцмереж. 

Поширюючи такі фейки, Росія вкотре прагне показати свою велич перед «нацистським Заходом». Оскільки повідомлення про «червоний прапор Перемоги над Рейхстагом» є алюзією на образ радянського солдата, який піднімає радянський прапор на Рейхстаг у Берліні за кілька днів до капітуляції нацистської Німеччини в 1945 році.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись