Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Європа викрадає українських дітей

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що після початку «воєнної операції» українське керівництво закликало молодь та дітей утікати від війни у Європу. Мовляв, там вони зможуть знайти притулок чи опікунів. За словами авторів повідомлень, тепер європейці використовують юнаків та юначок як робочу силу й не спішать повертати дітей на рідні землі. 

Фактчекери EU vs Disinfo взялися за цей кейс і пояснили, що Європа не «викрадає» українських дітей, а навпаки — допомагає адаптуватися в новому середовищі, надає ресурси для навчання та спокійного життя. Всі українці, які втекли від війни, можуть отримати статус біженця. І діти, і сім’ї також. Європейські країни надають притулок, а люди можуть повернутися у будь-яких час без обмежень щодо пересування. Тобто ЄС не займається чи то «депортацією», чи то «викраденням».

Натомість Росія якраз-таки депортує українських дітей з тимчасово окупованих територій. Вона це називає порятунком, утім це лише підміна понять. Міжнародні експерти ООН 15 березня 2023 року опублікували звіт з результатами розслідування російської агресії проти України. У звіті наведено воєнні злочини, скоєні російськими окупантами. Окремий блок звіту ООН присвячений результатам розслідування примусового переміщення та депортації українських дітей російськими окупантами. Тобто це є справді воєнний злочин, через що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна. 

За інформацією української влади, дітей вивозять не лише з Донецької та Луганської областей, а й з інших окупованих територій України, зокрема з Херсонщини. Станом на 29 грудня 2022 року відомо про 13 тисяч 876 вивезених Росією українських дітей. Такі дії Україна розцінює як викрадення своїх громадян. Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» провели власне дослідження, як Росія виправдовує депортацію та інші воєнні злочини в Україні. Прочитати його можна тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись