Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда застосовує тактику «дезінформування»

Дезінформування, або дезінформація, — введення в оману противника чи конкурента за допомогою неправдивої інформації, фальшивих документів або аудіовізуальних матеріалів. Дезінформацію як інструмент, зокрема, використовують у пропагандистських, військових та комерційних цілях. Систематично її застосовує і російський агітпроп. Наприклад, для дискредитації української влади, розколу суспільства, формування зневіри щодо перемоги України тощо. Також дезінформатори намагаються переконати західних союзників у тому, що Україна — ненадійний партнер, «держава, що не відбулася» тощо. Ще однією функцією дезінформації є згуртування російського народу на підтримку так званої «СВО» — повномасштабної військової агресії проти України.

Російський агітпроп з початком повномасштабної війни проти України став працювати ще активніше, ніж вісім років до того. Наприклад, однією з дезінформаційних атак на початку повномасштабної війни було малювання міток на дорогах та будинках. Атака мала певний успіх: державні структури та правоохоронні органи України спершу сприйняли мітки як серйозну загрозу. Вважалося, що вони допомагають наземним силам ворога орієнтуватися на території України, наводити ракетні та авіаудари, є позиціями для снайперів та умовними позначками для диверсантів. Правоохоронці затримали чимало людей за нанесення цих міток. Виявилося, що це була дезінформація, яку поширювали, щоб посіяти паніку та хаос в українському суспільстві; показати, що в ньому є чимало потенційних зрадників, які готові за гроші допомагати ворогу.

Також Росія систематично поширює меседжі, що військова допомога Україні від західних партнерів є марною, адже нібито тут продають зброю третім країнам, кримінальним угрупованням в усьому світі, в тому числі і в ЄС, та навіть терористам ІДІЛ. 5 серпня 2022 року американський телеканал CBS випустив 23-хвилинний репортаж «Озброюємо Україну». Цей продукт містив цілу низку маніпуляцій за допомогою нібито західних «експертів» та просував російський пропагандистський меседж, що 70% американської зброї в Україні розкрадається і лише 30% потрапляє на фронт. Після різкої реакції української влади та хвилі критики канал видалив цей фільм. Дезінформація такого роду є небезпечною, адже може призвести до зменшення військової та фінансової допомоги від західних союзників.

Також російський агітпроп регулярно поширює дезінформацію, щоб звинуватити Україну в розробці так званої «брудної ядерної бомби» та підготовці провокацій з її використанням. Пропагандисти стверджують, що українці хочуть додати до звичайної бомби ядерне паливо з її АЕС та використати проти російських військ чи цивільних. Так Росія намагається виставити Україну державою-агресором та загрозою для ядерної безпеки всього світу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись