Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Танки Abrams и Leopard 2 загрожують здоров’ю українців

Новину поширили російські медіа та підхопили проросійські телеграм-канали. Мовляв,  рішення щодо постачання західних танків Abrams і Leopard 2 Києву не лише спричинить воєнну ескалацію, а й становить загрозу здоров'ю мирних жителів. Нібито танки небезпечні через те, що вони використовують снаряди зі збідненим ураном. Буцімто через використання снарядів забруднюється місцевість і виникають спалахи онкозахворювань. Також нібито Росія може вважати використання цих снарядів як використання брудної бомби. Це — маніпуляція.

Міжнародні організації, зокрема МАГАТЕ, Агентство ООН з навколишнього середовища, Науковий комітет з ризиків для здоров'я та навколишнього середовища Комісії ЄС дійшли загального висновку, що вплив радіоактивного випромінювання збідненого урану несуттєвий. Радіаційне опромінення від збідненого урану дуже низьке у порівнянні з природною радіацією. За результатами медичних обстежень військовослужбовців, які використовували такі снаряди під час бойових дій, не виявили впливу збідненого урану на стан їхнього здоров’я.

Російська пропаганда веде інформаційну кампанію з дискредитації німецьких та американських танків, які планують відрядити в Україну. Раніше вони стверджували, що ці танки не змінять ситуацію на фронті. Мовляв, американські танки Abrams непридатні для використання в Україні взимку. Також стверджували, що Росія вважатиме Німеччину «стороною конфлікту», якщо буде дозвіл постачати в Україну танки. Детальніше.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join